wensink-kennisbank-wintercheck-hero-mobiel

Wintercheck auto

Om in de winter veilig van A naar B te komen

Wintercheck auto: zorgeloos de winter door

Gestrand langs de weg staan…daar zit niemand op te wachten. Zeker niet met koud winterweer. Daarom zorgen we er ook in de winter graag voor dat u zorgeloos onderweg bent met bijvoorbeeld een professionele wintercheck van uw auto. Maar wat is een winterkeuring precies? Wanneer moet u een winterbeurt laten uitvoeren? En wat staat er allemaal op onze uitgebreide winter checklist? Alles wat u moet weten over de wintercheck van uw auto leest u hier.

In dit artikel vindt u antwoorden op de vragen:

  1. Wat is een wintercheck?
  2. Waarom een wintercheck?
  3. Wat houdt een wintercheck in?
  4. Wat is het verschil tussen een winter- en zomercheck?
  5. 5 slimme wintertips
  6. Wanneer wintercheck?
  7. Maak uw auto winterklaar voor wintersport
  8. Wat kost een wintercheck?
  9. Waar kan ik een wintercheck plannen?

Wat is een wintercheck?

De naam zegt het eigenlijk al: tijdens een wintercheck controleren we uw auto op alle onderdelen die van belang zijn om in de winter veilig van A naar B te komen. Mercedes-Benz, Ford, smart en Kia zijn merken waar we bij Wensink in uitblinken, maar ook met personenauto’s en bedrijfswagens van andere merken bent u uiteraard welkom voor een gedegen wintercontrole. Zo bent u ook in het najaar zorgeloos onderweg!

Waarom een wintercheck?

Dat uw auto in topconditie moet zijn om een rit door de Oostenrijkse bergen te kunnen trotseren snapt u ongetwijfeld, maar ook onze eigen Nederlandse winters kunnen bijzonder verraderlijk zijn. Wist u dat de kans op autopech in de winter twee keer zo groot is? Met name de accu en het koelsysteem moeten in de winter een flink tandje bijzetten. Daarnaast leiden niet-werkende ruitenwissers, een gebarsten voorruit of vastgevroren portieren niet zelden tot een belletje naar onze werkplaats. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de banden. Voldoende grip is van levensbelang op een gladde weg. Zorgeloos en vooral veilig rijden in de winter begint dus met een gedegen wintercheck van uw auto.

Wat houdt een wintercheck in?

Bij een wintercheck van uw auto denkt u wellicht al snel aan het controleren van uw banden, maar een winterkeuring is veel meer dan alleen dat. Bij Wensink controleren we uw auto op maar liefst 20 essentiële punten. Benieuwd welke punten we tijdens de keuring allemaal nalopen? Hiervoor hebben we een handige winter checklist opgesteld.

Winter checklist

  • Accu
  • Oliepeil
  • Banden
  • Bandenspanning
  • Remvloeistof
  • Remblokken
  • Remschijven
  • Handrem
  • Verlichting
  • Koelsysteem
  • Ruitensproeiers
  • Ruitenwisserbladen
  • Airco
  • Kachelventilator
  • Waterslangen
  • V-snaren
  • Trekhaakaansluiting
  • Voorruit
  • Portieren
  • Gordels

Wat is het verschil tussen een winter- en zomercheck?

Het maakt veel verschil of u met 30 graden rijdt of bij temperaturen onder nul. Bij een zomercheck controleren we uw auto ook op deze 20 punten, maar krijgen onderdelen als de airco en het koelvloeistofniveau de nodige aandacht. Tijdens een wintercheck controleren we de auto op alle punten die relevant zijn voor rijden bij weersomstandigheden als sneeuw en vorst. Een professionele controle van het bandenprofiel en het bijvullen van vriesbestendige ruitenvloeistof zijn dan ook een absolute must tijdens een wintercheck van uw auto. Ook de accu en de verlichting zijn punten waar we extra op letten tijdens een wintercheck. Zorgeloos op reis met uw  bedrijfs)auto? Doe onze vakantiecheck.

Auto wintertips

Met temperaturen onder nul is het heel verleidelijk om de auto voor te verwarmen, terwijl u binnen nog even van uw kopje warme koffie geniet. Dit is echter niet heel goed voor uw motor. Wat u wél kunt doen? Wij zetten 5 slimme winter hacks voor u op een rij.

Wintertips voor de auto

1. Zet de airco én de achterruitverwarming aan 

Beslagen ramen zijn een veelvoorkomend probleem in de winter. Bij koud en regenachtig weer is het daarom slim om zowel de airco als de achterruitverwarming aan te zetten. De frisse lucht voorkomt namelijk dat uw autoruiten beslaan tijdens het rijden.

2. Houd uw ijskrabber bij de hand
Dat klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar de ouderwetse ijskrabber is nog altijd dé manier om ijs van uw autoruiten te verwijderen. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik GEEN heet water om uw ruiten te ontdooien. De ruit kan door het grote temperatuurverschil barsten.

3. Behandel uw portiersloten met siliconenspray of kruipolie
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door de sloten te behandelen met siliconenspray of kruipolie voorkomt u dat het slot vastvriest.

4. Vet de rubbers van uw portieren in
Deuren die niet open gaan… een bekend winterprobleem. Dit is eenvoudig te voorkomen door de rubbers van de portieren in te vetten met vaseline, een vettige spray of talkpoeder. Zijn de portieren toch vastgevroren? Trek er niet te hard aan, maar duw het portier eerst wat beter dicht. Zo breekt u het laagje ijs en voorkomt u dat u de rubbers beschadigt.

5. En de laatste winter tip: gebruik bij vorst geen handrem!
De handrem kan, zeker bij extreme kou, vastvriezen. Beter is om de auto in P of in de eerste versnelling te laten staan.

Wanneer winterchecken?

Wanneer moet ik een wintercheck van mijn auto laten doen? En wanneer moet ik winterbanden onder mijn auto zetten? Vragen die we regelmatig krijgen. Het algemene advies luidt: als de temperatuur onder de 7 graden daalt, is het tijd om uw zomerbanden te (laten) vervangen door winterbanden. We raden aan om van oktober tot april met winterbanden te rijden. Hoewel het dan nog niet hartje winter is, kan de maand oktober namelijk zeker momenten van strenge vorst en sneeuw met zich meebrengen. Begin oktober is dus een uitstekend moment voor een wintercheck van uw auto. 

Maak uw auto winterklaar voor wintersport

Plannen om met de auto op wintersportvakantie te gaan? Dan is het zeker raadzaam om tijdig een wintercheck te laten uitvoeren. Wist u bovendien dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland en, afhankelijk van de plek of de tijd van het jaar, ook in Frankrijk en Oostenrijk? En dat winterbanden niet alleen veiliger, maar ook zuiniger zijn dan zomerbanden? 

Wat kost een wintercheck?

Daar kunnen we kort over zijn: de kosten voor een wintercheck van uw auto zijn vanaf € 29, afhankelijk van het merk van uw voertuig. Voor deze prijs controleren we uw auto op alle 20 punten uit de winter checklist. Naast een losse wintercheck van uw auto, kunt u ook kiezen voor een  onderhoudsabonnement. Hiermee bent u het hele jaar door verzekerd van professioneel onderhoud. 

Waar kan ik een wintercheck inplannen?

Wintercheck inplannen? Met 40 vestigingen in Nederland zijn wij altijd in de buurt. Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging. 

De Wensink nieuwsbrief

Wilt u meer soortgelijke artikelen lezen en als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van alles wat Wensink te bieden heeft en kun je profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen en speciale acties.

Veel gestelde vragen

Wat is een wintercheck?

De naam zegt het eigenlijk al: tijdens een wintercheck controleren we uw auto op alle onderdelen die van belang zijn om in de winter veilig van A naar B te komen. Mercedes-Benz, Ford, smart, Citroën, DS en Kia zijn merken waar we bij Wensink in uitblinken, maar ook met personenauto’s en bedrijfswagens van andere merken bent u uiteraard welkom voor een gedegen winter controle.

Waarom een wintercheck?

Wist u dat de kans op autopech in de winter twee keer zo groot is? Met name de accu en het koelsysteem moeten in de winter een flink tandje bijzetten. Daarnaast leiden niet-werkende ruitenwissers, een gebarsten voorruit of vastgevroren portieren niet zelden tot een belletje naar onze werkplaats. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de banden. Voldoende grip is van levensbelang op een gladde weg.

Waar kan ik een wintercheck plannen?

Met 40 vestigingen in Nederland zijn wij altijd in de buurt. Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging in de werkplaatsplanner.