auto-schade-header-mobile

Schade auto

Wat te doen bij schade aan uw auto of die van iemand anders?

Schade aan uw auto

Wanneer uw auto beschadigd raakt, kan dat voor frustratie en stress zorgen. Of het nu gaat om een kleine kras, een grote deuk of erger. Het is belangrijk om de schade zo snel mogelijk te laten herstellen om verdere problemen te voorkomen. Blijft u doorrijden met een beschadigde auto, dan kan dat zelfs gevaarlijk zijn, zowel voor uzelf als voor andere weggebruikers. Daarom is het handig om te weten wat u kan doen en welke mogelijkheden u heeft in deze situatie.

Wat mag u verwachten van dit artikel?

  1. Schade aan auto
  2. Schade aan auto door onbekende
  3. Ik heb schade veroorzaakt aan een auto
  4. Schade aan auto door eigenschuld
  5. Aangifte schade auto
  6. Lichte schade auto kopen of verkopen
  7. Veel gestelde vragen

U heeft schade aan uw auto. Wat nu?

Het is heel vervelend als u schade ontdekt aan uw auto, maar nog vervelender is het wanneer u niet weet wie de schade heeft veroorzaakt. Het kan voorkomen dat u bij terugkomst bij uw geparkeerde auto merkt dat er een deuk of kras op zit, zonder dat u een briefje of contactgegevens van de dader heeft ontvangen. Wat kunt u in zulke situaties doen?

Schade aan auto door onbekende

Het is belangrijk om de schade goed te inspecteren en foto’s daarvan te maken. Dit is belangrijk om te hebben wanneer u de schade gaat claimen bij uw verzekeraar. Vraag aan omstanders of er eventuele getuigen zijn die iets hebben gezien. Het is goed mogelijk dat er mensen in de buurt hebben gezien wat er is gebeurt en misschien zelfs het kenteken van de dader hebben genoteerd.

Daarnaast is het goed om te kijken of er beveiligingscamera’s in de buurt hangen die het moment van schade rijden hebben gefilmd. In dat geval zou u de beelden kunnen opvragen en kijken of het ongeval is vastgelegd. Dit is ook voor uw verzekeraar belangrijk als er beelden zijn.

In elk geval dient u contact op te nemen met uw verzekeraar. Afhankelijk van uw verzekering kan de schade vergoed worden via een WA-plus of allriskverzekering. Ook kan uw verzekeraar u helpen met het verhalen van de schade op de dader, bijvoorbeeld door het inschakelen van een schade-expert of een aangifte doen bij de politie.

Tot slot is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te laten herstellen voordat het erger wordt

Ik heb schade veroorzaakt aan een auto

Het kan voorkomen dat u per ongeluk schade rijdt aan iemand anders zijn auto, bijvoorbeeld tijdens het inparkeren of bij het passeren van een smalle doorgang. Onderneem direct actie in zo’n situatie en doorloop de juiste stappen voor het vergoeden van de schade.

Als eerste is het belangrijk om direct te stoppen en de schade te gaan inspecteren. Maak foto’s van de schade van uw eigen auto en die van de ander. Noteer ook het kenteken, het type voertuig en het merk van de betrokken auto(‘s). Mochten er op dat moment getuigen zijn, laat hen dan een verklaring afleggen wat er is gebeurd. Noteer, indien mogelijk, de naam, telefoonnummer en het adres van de eigenaar van de auto zodat u contact kunt opnemen. Is de persoon niet in de buurt, laat dan een briefje achter, zodat de persoon contact met u kan opnemen.

Wat u ook kunt doen is de politie inschakelen. Zij kunnen dan de situatie beoordelen en eventueel snel in contact komen met de eigenaar van de auto. Vul in ieder geval het schadeformulier in, zodat alles vastgelegd is. Dit formulier kunt u van de politie krijgen of via uw verzekeraar.

Tot slot is het belangrijk om vervolgens contact op te nemen met uw eigen verzekeraar. Afhankelijk hoe u verzekert bent zal de schade vergoed worden. Bij een WA-verzekering bent u alleen verzekerd voor schade die u bij anderen veroorzaakt, terwijl een allriskverzekering ook schade aan uw eigen auto vergoedt. Uw verzekeraar kunt u ook helpen bij het afhandelen van de schade met de eigenaar van de andere auto.

Schade aan auto door eigenschuld

Het kan altijd gebeuren dat u schade rijdt aan uw eigen auto en dat is erg vervelend. Het is belangrijk om in zulke situaties snel te handelen om verdere problemen te voorkomen.

Blijft in zulke omstandigheden altijd rustig. Maak foto’s van het ongeval en zet uw auto op een veilige plek aan de kant. Mochten er in de buurt getuigen zijn, laat hen een verklaring afleggen. Dit kan u helpen met het melden van uw schade bij uw verzekeraar.

Neem vervolgens contact op met uw verzekeraar en leg de situatie uit. Afhankelijk van hoe u verzekert bent, zal de schade vergoedt worden. Het kan ook zijn dat de schade zo minimaal is en het geen invloed heeft op de veiligheid van uw auto, dat u besluit de schade niet te repareren. Als de schade de veiligheid van uw auto wel in gevaar brengt, dan is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te laten repareren.

auto-schade-slider-1

Aangifte schade auto

Als u schade heeft aan uw auto door bijvoorbeeld een aanrijding of zelfs vandalisme, is het belangrijk om direct aangifte te doen bij de politie. Hoe doet u precies aangifte bij schade aan uw auto:

  1. Maak foto’s van de schade: voordat u aangifte doet, is het belangrijk om foto’s te maken van de schade die u heeft aan uw auto. Dit kan later van pas komen bij het invullen van het schadeformulier en de afhandeling van de kwestie.
  2. Ga naar het politiebureau in de buurt: ga naar het politiebureau bij jou in de buurt om aangifte te doen van de schade aan uw auto. Het kan zijn dat je van tevoren een afspraak moet maken.
  3. Neem alle belangrijke documenten mee: Neem uw rijbewijs, kentekenbewijs en uw verzekeringspapieren mee. Zo kan de aangifte vlekkeloos verlopen.
  4. Stuur het schadeformulier op: zodra het schadeformulier volledig is ingevuld, kunt u deze opsturen naar uw verzekeraar. Uw verzekeraar gaat de schadeafhandeling vervolgens in gang zetten.

Het is altijd belangrijk de schade zo snel mogelijk te melden bij de politie en uw verzekeraar, zodat het schadeproces snel afgehandeld kan worden. Door het volgen van bovenstaande stappen kunt u aangifte doen van de schade aan uw auto en wordt de schadeafhandeling snel op gang gebracht.

auto-schade-slider-2

Schade auto kopen of verkopen

Het kopen of verkopen van een schade auto kan een goedkope optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een auto. Let wel goed op, dit brengt vaak risico’s met zich mee. Hieronder vindt u een aantal tips voor het kopen of verkopen van een auto met schade:

Het kopen van een schade auto

  1. Controleer de schade: voordat u een schade auto koopt, is het belangrijk om de schade van te voren goed te controleren. Heeft u zelf de kennis niet, neem dan iemand mee die de schade goed kan beoordelen. Zo voorkomt u dat u een auto koopt met verborgen gebreken.
  2. Controleer de papieren: het is belangrijk om de papieren van de schade auto goed te bekijken en te controleren voordat u tot koop overgaat. Zorg ervoor dat u het kentekenbewijs, het APK-rapport en de verzekeringspapieren heeft.
  3. Onderzoek de reparatiekosten: voordat u een schade auto koopt, is het verstandig om te onderzoeken wat de reparatiekosten zijn. Hiermee voorkomt u dat u een auto koopt waarvan de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de auto zelf.

Het verkopen van een schade auto

  1. Maak de schade inzichtelijk: het is belangrijk om de schade van de auto goed inzichtelijk te maken voor potentiële kopers. Maak duidelijke foto’s van de schade en beschrijf deze zo volledig mogelijk. Zo weet een potentiële kopers wat ze kunnen verwachten.
  2. Bepaal de verkoopprijs: voordat u de schade auto verkoopt, is het belangrijk om de verkoopprijs te bepalen. Houd hierbij rekening met de reparatiekosten en de huidige waarde van de auto.
  3. Wees eerlijk: het is belangrijk om eerlijk te zijn over de schade aan de auto. Zo voorkomt u verassingen en eventuele discussies bij het bekijken van de schade auto.

Of u een schade auto koopt of verkoopt, het is belangrijk om goed onderzoek te doen. Door bovenstaande tips op te volgen kunt u op een verantwoorde manier een schade auto kopen of verkopen.

Veelgestelde vragen over schade aan uw auto

Wanneer een schade expert auto?

Een schade expert wordt vaak ingeschakeld bij schade aan een auto die gedekt wordt door een autoverzekering. De verzekeraar beoordeelt of er een schade expert ingeschakeld moet worden, afhankelijk van de omvang en de aard van de schade. Bij kleine schades kan uw verzekeraar besluiten om de schade direct af te handelen. In sommige gevallen kan ook de eigenaar van de auto een schade expert inschakelen om een second opinion te krijgen of om te helpen bij het onderhandelen met de verzekeraar.

Wat als iemand schade rijdt in mijn auto?

Het is erg vervelend als iemand anders schade rijdt met uw auto. Belangrijk om te weten is dat als de schade niet uw schuld was, uw eigen autoverzekering niet zal worden belast. Uw eigen risico kan in sommige gevallen wel van toepassing zijn, maar dat hangt volledig af van uw specifieke verzekeringspolis.

Wat is mijn auto waard met schade?

Een auto met schade inschatten is moeilijker dan een auto zonder schade. De waarde van de auto met schade hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • De omvang en de aard van de schade
  • Het merk en model van de auto
  • De leeftijd van de auto
  • De kilometerstand van de auto
  • De vraag en aanbod op de markt

De waarde van een auto met schade is lager dan de waarde van een vergelijkbare auto zonder schade. Wilt u een auto met schade kopen of verkopen? Dan is het beste om de auto te laten taxeren door een erkende taxateur of autodealer.

Schade rijden met lease auto

Als u schade rijdt met een lease auto, dan moet u de schade zo snel mogelijk melden bij de leasemaatschappij en/of uw werkgever. Afhankelijk van wie de eigenaar is van de lease auto. Daarnaast kunt u de zelfde stappen volgen, zoals het schadeformulier invullen, de gegevens noteren van de betrokken partijen, als wanneer u schade rijdt met uw eigen auto.

Het kan voorkomen dat de schade die u zelf heeft gereden met uw lease auto, gevolgen kan hebben voor bonusmalusregeling en/of eigen risico. Dit verschuilt per leasecontract en is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Lees daarom altijd de voorwaarden van uw leasecontract goed door.