Wat gaat er gebeuren bij het apk keuren?
Wanneer u achter het stuur stapt, is één ding vooral belangrijk: dat uw (bedrijfs)auto veilig is. Daarvoor hebben we in Nederland de verplichte APK keuring. Waar staat APK precies voor? Wanneer moet u uw auto laten keuren? Welke onderdelen controleren we aan de hand van onze APK checklist? En wat moet u doen als uw voertuig wordt afgekeurd? Alles wat u moet weten over de Algemene Periodieke Keuring leest u hier.
In dit artikel vindt u antwoorden op de vragen:
- Wat is de betekenis van APK?
- Wat is een APK keuring?
- Waar bestaat een APK keuring uit?
- Wat is het verschil tussen een APK en een onderhoudsbeurt?
- Waarom is een APK belangrijk?
- Wanneer moet u een APK laten uitvoeren?
- APK afgekeurd
- Hoe lang mag een APK verlopen zijn?
- APK: Wat moet u meenemen?
- Wat kost een APK?
- Waar kan ik een APK afspraak inplannen?
Wat is de betekenis van APK?
APK is de afkorting van Algemene Periodieke Keuring. Een algehele controle waarbij we de technische staat van uw (bedrijfs)auto meten. Een APK is altijd tijdelijk geldig. Afhankelijk van de leeftijd van uw (bedrijfs)auto, moet u deze in de meeste gevallen elk jaar opnieuw laten keuren. Kiest u voor onderhoud van Wensink? Dan houden wij, naast het RDW, voor u bij wanneer uw auto weer APK gekeurd moet worden. Een APK keuring kunt u bij Wensink ook combineren met een grote beurt of kleine beurt. Wel zo praktisch en bovendien voordeliger!
Wat is een APK?
Bij een APK keuren we uw (bedrijfs)auto aan de hand van 3 thema’s: verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK keuring moet op deze drie vlakken voldoen aan de daaraan gestelde Europese Richtlijn 2014/40/EG. In Nederland is de verplichting om voertuigen periodiek te laten controleren vastgelegd in de Wegenverkeerswet van 1994.
Waar bestaat een APK uit?
De RDW is een controlerend orgaan dat belangrijk is bij de uitvoer van de APK keuring. De afkorting RDW stond oorspronkelijk voor Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar wordt nu officieel Dienst Wegverkeer genoemd. Deze instantie is in 1949 ontstaan om de regels omtrent APK gelijk te trekken voor alle voertuigen. Elke APK keuring bestaat uit drie stappen:
- Het aanmelden van een voertuig bij de RDW
- Het uitvoeren van de APK keuring
- Het afmelden bij de RDW.
Dit hoeft u overigens niet zelf te doen. Naast het uitvoeren van de APK keuring, regelt Wensink ook het aan- en afmelden van uw auto bij de RDW.
De APK checklist
Aan de hand van onze APK checklist controleren uw (bedrijfs)auto op alle verplichte APK keuringspunten. Denk aan de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie en alle andere auto-onderdelen die betrekking hebben op de verkeersveiligheid. Verder wordt ook de uitstoot van uitlaatgassen gecontroleerd. Daarnaast checken we alles dat met registratie te maken heeft. Hierbij kunt u denken aan de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en het brandstofverbruik. Om u inzicht te geven in de punten waarop we controleren, hebben we onze APK checklist opgesteld.
- Uitlaatgassen
- Stuurinrichting
- Registratie
- Remmen
- Uitlaat
- Uitlaatgassen
- Carrosserie
- Verlichting
- Gordels
- Wielen en banden
- Wielophanging
- Vergrendeling
- Voorruit
- Spiegels
- Claxon
Alle punten zijn APK keuringseisen deze zijn wettelijk verplicht. Wensink zal uw auto dan ook altijd op deze punten controleren. Daarnaast voeren we ook een roetmeting en een viergastest uit. En naast personenauto’s kunt u bij ons ook bedrijfswagens en trucks langs brengen voor een APK. Hoe dat in zijn werk gaat, ziet u in de onderstaande video.
Wat is het verschil tussen een APK en een onderhoudsbeurt?
Het verschil tussen de Algemene Periodieke Keuring en een periodieke onderhoudsbeurt is allereerst dat de grote beurt en kleine beurt niet verplicht zijn. De APK is dit wel. U riskeert dan ook een bekeuring wanneer u rijdt in een voertuig waarvan de APK is verlopen. De regelgeving voor de Algemene Periodieke Keuring is er voornamelijk om de verkeersveiligheid te garanderen. Door de verplichte controle worden auto’s van automobilisten die ervoor kiezen om geen periodiek onderhoud te laten uitvoeren alsnog met enige regelmaat gecontroleerd. Onderhoudsbeurten zijn overigens wel zeer raadzaam.
Wat is een kleine beurt en wat houdt het in?
Wat is een grote beurt en wat houdt het in?
Wat is een onderhoud aan uw auto en wat houdt het in?
Waarom is een APK keuring belangrijk?
Valt er een oproep voor een APK keuring op uw deurmat? Dan is uw voertuig APK plichtig. Het is heel onverstandig om deze oproep te negeren. De APK is juist verplicht gesteld om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen en om te zorgen dat er geen voertuigen rondrijden die extreem schadelijk zijn voor het milieu. Geef dan ook op tijd gehoor aan de oproep tot een APK keuring, want bij een verlopen APK of een te laat uitgevoerde controle riskeert u een flinke boete.
Wanneer moet u een APK laten uitvoeren?
Of een voertuig APK plichtig is, hangt af van het bouwjaar en van het type brandstof. Een gloednieuwe auto hoeft nog niet gekeurd te worden. In de regel worden voertuigen die op diesel of gas rijden na drie jaar voor het eerst APK gekeurd. Daarna is de keuring jaarlijks verplicht. Bij benzine auto's en/of auto’s die voorzien zijn van elektromotoren is er na 4 jaar voor het eerst een keuringsmoment. Daarna is de keuring met sprongen van 2 jaar verplicht. Na 8 jaar heeft u met dit soort voertuigen ook een jaarlijks APK plicht.
Snel zien wanneer uw voertuig toe is aan een APK, kan daarnaast ook via een APK check van uw kenteken. Gebruik hiervoor de kentekencheck van het RDW of uw Mijn Wensink account.
APK afgekeurd
Naast een goedkeuring met of zonder reparaties, kan uw voertuig ook worden afgekeurd. Als dit het geval is, dan is uw auto op één of meerdere punten onvoldoende bevonden. Hiervan ontvangt u een keuringsrapport, dat u exact laat zien op welke punten uw auto een onvoldoende scoort. Nadat een voertuig is afgekeurd, kunt u bij de RDW controleren of de keuring juist is uitgevoerd of een andere garage om een second opinion vragen. Let op: de oorspronkelijke vervaldatum blijft geldig, dus plan deze herkeuring zo snel mogelijk in. Heeft repareren geen zin en is de afkeuring definitief? Dan is het aan u als eigenaar om te overwegen om het voertuig in te ruilen of te verkopen. Bij Wensink adviseren we u uiteraard graag over wat in dat geval voor u de beste optie is.
Hoe lang mag een APK verlopen zijn?
Het is strafbaar om door te blijven rijden als uw APK is verlopen. Op de openbare weg mag een voertuig dan nog maximaal twee maanden stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. In die twee maanden mag uiteraard niet met de auto gereden worden. Doet u dit toch, dan riskeert u een boete. En raakt u op dat moment betrokken bij een ongeluk, dan zal de verzekeringsmaatschappij niet uitkeren. Als de APK langer dan twee maanden is verlopen, dan kan de APK verplichting tijdelijk worden stopgezet. De geldigheid van uw kenteken wordt dan geschorst.
APK: wat moet u meenemen?
Sinds 2010 hoeft u geen kentekenbewijs en ook geen rapport van de vorige keuring meer te tonen bij de APK keuring. Het enige wat u hoeft mee te nemen, is het chassisnummer. Inmiddels geldt er ook geen identificatieplicht meer voor de APK. Bent u zelf niet in de gelegenheid om uw auto langs te brengen voor een Algemene Periodieke Keuring, mag iemand anders dit ook voor u doen.
Kosten APK
Een APK kost bij Wensink €39,95, ongeacht het merk en model. Wij adviseren om niet alleen de verplichting keuring te laten uitvoeren, maar om de APK te combineren met bijvoorbeeld de grote beurt en kleine beurt. U kunt ook kiezen voor ons onderhoudsabonnement. Hiermee bent u het hele jaar door verzekerd van professioneel onderhoud. Het fijne is: onze onderhoudsabonnementen zijn inclusief een gratis APK!
Waar kunt u een APK laten uitvoeren?
Een APK kan uitsluitend door een RDW erkend APK bedrijf worden uitgevoerd. Wensink is een RDW erkend APK bedrijf. We kunnen een APK voor u uitvoeren op werkdagen tussen 07:30 en 18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur. Let op: in het weekend is het RDW gesloten. We kunnen de APK dan wel uitvoeren, maar het afmelden zal op een doordeweekse dag moeten gebeuren.
APK: een afspraak inplannen
APK plannen? Met 40 vestigingen in Nederland zijn wij altijd in de buurt. Maak online een afspraak bij uw dichtstbijzijnde vestiging.
Wilt u uw auto inplannen voor een APK?
Veel gestelde vragen
Bij een APK keuren we uw (bedrijfs)auto aan de hand van 3 thema’s: verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK moet op deze drie vlakken voldoen aan de daaraan gestelde Europese Richtlijn 2014/40/EG. In Nederland is de verplichting om voertuigen periodiek te laten controleren vastgelegd in de Wegenverkeerswet van 1994.
Of een voertuig APK plichtig is, hangt af van het bouwjaar en van het type brandstof. Een gloednieuwe auto hoeft nog niet gekeurd te worden. In de regel worden voertuigen die op diesel of gas rijden na drie jaar voor het eerst APK gekeurd. Daarna is de keuring jaarlijks verplicht. Bij benzine auto's en/of auto’s die voorzien zijn van elektromotoren is er na 4 jaar voor het eerst een keuringsmoment. Daarna is de keuring met sprongen van 2 jaar verplicht. Na 8 jaar heeft u met dit soort voertuigen ook een jaarlijks APK plicht.
Een APK kost bij Wensink € 39,95, ongeacht het merk en model. Wij adviseren om niet alleen de verplichting keuring te laten uitvoeren, maar om de APK te combineren met bijvoorbeeld de grote beurt en kleine beurt.
Als uw auto niet door de APK-keuring komt, kunt u te maken krijgen met verschillende consequenties, afhankelijk van de ernst van de gebreken. In sommige gevallen kan uw auto worden afgekeurd en moet u de benodigde reparaties laten uitvoeren voordat deze opnieuw kan worden gekeurd. Als u de keuring negeert en blijft rijden met een auto die niet aan de wettelijke eisen voldoet, kunt u een boete krijgen of zelfs uw kentekenbewijs kwijtraken.
1.Tijdens de APK-keuring worden verschillende onderdelen van de auto gecontroleerd, waaronder remmen, verlichting, banden, en de uitstoot van schadelijke stoffen. Sommige onderdelen kunnen vaker problemen veroorzaken tijdens de keuring, zoals remmen die versleten zijn of lampen die niet goed functioneren. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan uw auto uit te voeren om potentiële problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat deze door de keuring komt.
In Nederland moet een auto doorgaans jaarlijks worden goedgekeurd vanaf het moment dat deze drie jaar oud is. Na de eerste keuring moet de auto dus jaarlijks opnieuw gekeurd worden. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Zo geldt er bijvoorbeeld een langere keuringsinterval voor nieuwe auto's en elektrische auto's. Daarnaast kunnen er specifieke regels gelden voor bijzondere voertuigen, zoals oldtimers. Het is raadzaam om de exacte keuringsvereisten en interval voor uw auto te controleren bij de RDW of uw garage.